Kiinalaisittain ”jos vatsa on kunnossa, kaikki on kunnossa”. Suomalainen vatsa ei ole kunnossa- se kapinoi! Lähes viikottain vastaanotolleni hakeudutaan vatsaongelmien vuoksi. Useimmiten taustalta ei oireisiin löydy elimellistä syytä ja kysymys kuuluu- mitä tälle voi tehdä?

Suomi on kylmä maa. Globaalisti katsoen me elämme talvet ”pakasteessa” ja kesätkin usein ”jääkaapissa” (oliko toissa juhannuksena juuri +10 astetta?) Siinä haastetta pitämään kroppa tasaisen lämpöisenä toimiakseen optimaalisesti. Vatsan tehtävä on vaativa. Se sulattaa, lämmittää, keittää imeyttää ja muuntaa ruoasta oleellisen, kehon energiaksi. Jos tuleva tavara on vielä jääkylmää, voi vain kuvitella, minkä ylimääräisen energian se joutuu käyttämään työskennellessään. Etenkin lapsilla, joilla vatsa ei ”lämmitä” vielä aikuisen tavoin.

Perinteisen suomalaisen juomakulttuurin mukaisesti me juomme lämpiminä juomina ainoastaan kahvia ja viinaa (kiinalaisittain Kuumentavaa). Viina ei ole tietenkään terveysjuoma ja kahvistakin tiedetään, ettei liiallisesti juotuna ole hyväksi.  Ennen vanhaan juotiin hiihdon jälkeen toki kuumaa viinimarjamehua ja nykyisin kyllä joulukuussa glögiä (sekin ruotsalainen keksintö).

Mutta kaikki muu on kylmää! Erityisesti suomalaiset juovat maitotuotteita (kiinalaisittain Kylmentävää ja Limaa aiheuttavaa),  ympärivuotisesti jääpalavettä ja lipovat jäätelöä eniten maailmassa. Vatsa ei ole ”jääkaappi” vaan kehon ”pannuhuone” joka täytyy pitää lämpimänä pysyäkseen toimintakykyisenä – kylmässä.

Trendi-lehdessä ennustettiin vuonna 2017 Kiinan olevan trendikästä. Tähän saumaan suosittelen kiinalaista juomakulttuurin trendiä Suomeen: kuumaa vettä termospulloon (janoon, ruokajuomaksi, välijuomaksi) ja menoksi! Talvella ei kylmää juomaa!

Vastaa