Diagnoosi

Kiinalainen diagnoosi tehdään perusteellisella haastattelulla, havainnoimalla potilasta yleisesti ja arvioimalla hänen kielensä. Lopuksi tunnustellaan hänen ranteistaan pulssit. Näiden pohjalta suunnitellaan hoito, jolla TCM:n mukaisesti pyritään palauttamaan kehon tasapaino, jolloin oireet häviävät.

Koululääketiede ja TCM eivät ole toisiaan poissulkevia vaan täydentävät toisiaan. Kiinalaisella lääketieteellä on oman systeeminsä mukainen diagnoosi ja hoitoa etenkin toiminnallisiin häiriöihin ja oireisiin, joihin koululääketieteen keinoin ei ole ratkaisua.

Esimerkkejä

Unettomuus
Länsimainen lääketiede löytää harvoin elimellisen syyn unettomuuteen, jolloin lääkkeillä hoidetaan oiretta, eikä aiheuttavaa syytä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan Suomen äärimmäiset vuodenajat: pitkä pimeä kaamos, yö (yin), lyhyt valoisa kesä, päivä (yang) ja etenkin näiden vaihtuminen vaatii elimistöltä paljon. Uni-valverytmin, joka suoraan kytkeytyy valon ja pimeyden vaihteluihin, pitää sopeutua jatkuvasti. Kiinalaisen lääketieteen mukaisella diagnoosilla voidaan määritellä epätasapainon laatu ja sitä korjaava hoito.

Kuukautiskivut

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/moxibustio-akupistelammitys-auttaa-kuukautiskipuun-yhta-hyvin-kuin-laakkeet/

Ärtyvä paksusuoli- oire.
Vatsa on kipeä, toimii epäsäännöllisesti, turpoilee ja teettää ilmavaivoja. Tuttuja oireita, joiden vuoksi lähes päivittäin hakeudutaan vastaanotolleni. Länsimaisessa lääketieteessä suljetaan pois elimellisiä sairauksia kuten keliakia, imeytymishäiriöt, laktoosi-intoleranssi, tulehdukselliset suolistosairaukset tai kasvaimet. Taustalta ei kuitenkaan välttämättä löydy syytä vaivalle, jota yritetään hallita ruokavalion keinoin.

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta yksi oireisiin vaikuttava tekijä on esimerkiksi liika kylmyys.  Suomen ilmasto on suurimman osan vuodesta kylmä ja suomalaisten ruokavaliossa on kiinalaisen ruoka-aineluokittelun mukaan runsaasti kylmiä ruoka-aineita. Suomalaiset syövät maailman mittakaavassa lähes eniten jäätelöä, maitotuotteita syödään  paljon, ja usein ruokajuomiin lisätään jäätä myös talvella. Raaka, keittämätön ruoka on luonteeltaan kylmää. Lämpimistä maista Suomeen muuttaneet jatkavat usein lämpimään ilmastoon sopivia ruokailutapoja ja syövät esimerkiksi paljon viilentäviä hedelmiä. Kiinalaisen lääketieteen mukainen ns. lämmin ruokavalio, rohdokset ja akupunktio voivat tuoda tähän helpotusta.

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/ajan-nena-tukossa/

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/mika-mun-kielessa-on/

Stressi, uupumus
Länsimaisittain stressi on suorittamisen ja palautumisen välinen epätasapaino, mitä voidaan analysoida esimerkiksi FIRST beat mittauksella. Tämä mittaus arvioi sykevaihteluväliä eli sykeaktivaation ja palauttavan syketason suhdetta. Autonominen hermosto säätelee tahdosta riippumatonta elintoimintaa kuten sykettä. Stressin jatkuessa pitkään autonominen hermosto ylivirittyy, mikä aiheuttaa psyykkisiä ja fyysisiä oireita johtaen lopulta uupumiseen. TCM mukaan tämä yin-yang epätasapaino voidaan määritellä jo varhain ja jota voidaan tasapainottaa esimerkiksi sopivalla liikunnalla, ruokavaliolla ja akupunktiohoidolla.

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/akupunktiomoxibustio-krooniseen-vasymysoireyhtymaan/