Länsimaisen ja kiinalaisen lääketieteen lääkärinä toimin näiden eri lääketieteen järjestelmien välillä ja pyrin yhdistämään molempien vahvuuksia.
Länsimainen ravintoterapian mukaan on olemassa ideaali aineenvaihdunta ja terapia perustuu mitattavaan tilanneanalyysiin sekä määriteltyyn ”terveelliseen ruokavalioon”. Ruoka-aineet ovat ensisijaisesti ravintolähteitä, ja tavoitteena on ehkäistä puutoksia ja hoitaa aineenvaihdunnan häiriöitä (kuten diabetes tai keliakia).
Eli länsimaisittain on esim. olemassa ideaali, verikokeella mitattava rauta-arvo, ruoka-aineita jotka sisältävät rautaa ja joita syömällä pyritään ”normaaliin”. Jos kuvaannollisesti olisimme talorakennus, sen mittojen mukaisiin rakenteisiin rauta pitäisi saada ”lyötyä” kiinni. Usein länsimaisessa lääketieteessä puuttuu vain nämä ”raksatyöntekijät ja työkalut” joilla homma hoidetaan, eli rautaa ei saada imeytymään.
Kiinalaisen ravintoterapian näkökulma on laadullinen, kokonaisvaltainen ja prosesseja kuvaava. Ruoka-aineet ovat itsessään miedosti terapeuttisia ja ravintoterapia on vakiintunut osa kiinalaista lääketiedettä. Sopiva ravinto muokataan kehotyypin, iän, sukupuolen, vuodenajan sekä ulkoisten olosuhteiden mukaisesti. Ravintoterapialla pyritään sekä ennaltaehkäisemään että hoitamaan häiriötiloja ja terapia laaditaan kiinalaisen yksilöllisen diagnoosin mukaisesti.
Kiinalaisittain voi lähtökohtana olla subjektiivinen vointi, väsymys ja vatsaoireet. Jos tähän liittyvää prosessia kuvaan talona, jossa on eri kerroksia ja huoneita -imeytyminen tapahtuu ”keittiössä kaasulieden päällä kattilasta”. Prosessi vaatii kahdensuuntaista energiaa; lämmössä ravinto höyrystyy ylöspäin ja muu kulkeutuu alhaalta ulos. Jos esim. liekki ei lämmitä, tai kattilassa oleva on liian kylmää tai raskasta, eipä silloin kiehu ja haudu, systeemi yskii, menee tukkoon ja kehoon voi kertyä ylimääräistä kuonaa ja limaa. Tätä prosessia korjataan yksilöllisesti ruoka-aineilla jotka esim. lämmittävät tuota liekkiä, keventävät kattilan kuormaa ja kirkastavat höyrystymistä ja vahvistavat poistumaa. Kiinalaisen diagnoosin mukaan ravintoterapiassa suositaan ruoka-aineita, valmistustapoja ja juomia niiden lämpövaikutuksen, maun ja vaikutussuunnan mukaisesti. Voi kuulostaa erikoiselta, mutta tarkemmin kun ajattelee, hyvinkin järkeenkäyvältä – ja kuten toistuvasti olen todennut – se toimii.
Lämpötilaan, lämpövaikutukseen kiinnitetään kiinalaisittain paljon huomiota. Suomessa talvella kylmä ilmasto, liian ohut pukeutuminen, avantouinti, jääpalaveden juominen, maitotuotteet, kylmät raaka-ruoat ovat vatsalle oikea kylmäpommi – jollei sitten satu omaamaan ”rautaista vatsaa”.
Lämpö onkin usein keskeinen teema ja ”työkalu” kun lähdetään miettimään, ”mitä pitäisi tehdä kun rauta ei imeydy – minähän syön terveellisesti?”