Kiinalaisen lääketieteen mukaan vilustuminen, kylmettyminen aiheutuu todellakin Kylmästä. Terapiassa pyritään vahvistamaan kehoa ja parantamaan sen reaktiokykyä. SAUNA lämmittää kehoa sekä vahvistaa Wei Qi-puolustus-energian toimintoa eli ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista. Kylmettymisen aiheuttaja lämmitetään siten hikoilemalla ulos.

 

Koululääketieteen mukaan vilustuessa virukset tunkeutuvat limakalvojen kautta elimistöön ja lisääntyvät. Tämä tapahtuu melkein aina ihon ja limakalvojen kautta, joten useimmat oireet ilmenevät myöskin näissä elimissä. Pintalihakset jännittyvät (niska-, pää- ja jäsensäryt) limakalvot ärtyvät (kurkkukipu) ja erittävät (nuha) imusolmukkeet suurenevat (kurkkukipu), ja sairaus voi edetä keuhkoputkiin (yskä). Nykyään tunnetaan monia viruksia, jotka aiheuttavat vilustumista. Täsmäterapiaa ei kuitenkaan edelleenkään ole viruksien suuren määrän, eliniän lyhyyden ja niiden jatkuvan muuntautumiskyvyn vuoksi.

Vastustuskykymme pitäisi kyetä vastustamaan viruksia. Mikä menee vilustuessa vikaan? Mikä heikentää vastustuskykyä? Tutkimusten mukaan näitä ovat fyysinen tai henkinen stressi, liikunnan tai unen puute, aliravitsemus, epäterveellinen, yksipuolinen ravinto, tupakka, alkoholi, ympäristömyrkyt, krooniset sairaudet, vanheneminen, HIV, immuunikykyä alentavat lääkkeet, kemoterapia sekä ylenpalttinen kylmyys.

TCM mukaan ”vilustuminen, kylmettyminen” aiheutuu todellakin Kylmästä. Kiinnostavaa kyllä, useissa koululääketieteellisissä tutkimuksissakin on todennettu, että kylmä heikentää vastustuskykyä, jolloin keho on alttiimpi viruksille. Toinen TCM mukainen vilustumista aiheuttava tekijä on veto (Tuuli). Sen sijaan, että yritetään eliminoida aiheuttajia, eli viruksia, TCM terapiassa pyritään vahvistamaan kehoa ja parantamaan sen reaktiokykyä. TCM mukaan ongelma ei ole sairastuminen, vaan kuinka nopeasti ja sopivalla tavalla keho reagoi parantuakseen. Wei Qi- energian (puolustus-energia) päätehtävä on puolustaa kehoa ulkoisilta hyökkäyksiltä. Se myös lämmittää, kosteuttaa kehoa, erityisesti pintaa (ihoa ja lihaksia). Wei Qi säätelee ihohuokosten avautumista, sulkeutumista sekä siten hikoilemista ja kehon lämpötilaa.

TCM erottaa erilaisia vilustumisoirekuvia ja sairauden tasoja, mitkä kaikki hoidetaan eri rohdoksilla ja akupunktiopisteillä. Esimerkiksi peruskunnoltaan vahvalla potilaalla on oireina kylmähorkka, lievää lämpöä, tukkoinen nenä, pää- ja jäsensärkyä, mutta ei hikoilua, kun taas toisella peruskunnoltaan heikommalla on oireina palelua, lievää lämpöä, spontaania runsasta hikoilua, väsymystä, veto poissa ja jännittyneet lihakset. Kyllä- molemmat ovat vilustuneet, mutta TCM:ssa on eroa – kylmähorkka vai palelu, ei-hikoilu vai hikoilu, pää-jäsensärky vai lihasjännitykset – välillä. Ensimmäisen potilaan vilustuminen on aiheutunut Kylmästä, kun taas toisen ennemminkin vedosta (Tuuli), joten hoito on molemmissa erilainen.

SAUNA lämmittää kehoa sekä vahvistaa Wei Qi-energian (puolustus energian) toimintoa eli ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista. Kylmettymisen aiheuttaja Kylmä-Tuuli ”lämmitetään siten hikoilemalla ulos”. Suomalaisethan saunoo, miten itse haluaa, mutta kuvaamassani 1. esimerkkitapauksessa saattaisi kylmettymiseen riittää lyhyt napakka löylytys, 2. esimerkkitapauksessa tuntuisi ehkä paremmalta lempeämpi lämmittävä tervahöyry välivilvotteluineen.

”Jos sauna, terva tai viina ei auta, sairaus on kuolemaksi” suomalaisen kansanviisaus tässä yhteydessä kiinalalaisittain: Ajaa kylmettymisen, vilustumisen aiheuttajat Kylmä-Tuulen ulos: Sauna: lämmittää, vahvistaa Wei Qitä. Terva: löylyvedessä voimakas melkein mentolimainen tuoksu voisi hyvinkin muistuttaa mintun, kiinalaisen rohdoksen vaikutusta: avaa pintaa, kirkastaa pään ja silmät, dynamisoi harmonisoi Qi:tä,  hälventää Tuuli-Kuumaa. Viina: kuumentaa, dynamisoi ja hälventää kylmää. Ei sillä, että kehottaisin tässä suomalaiseen viinan juontiin!

Vastaa