Terapia

TCM (perinteisen kiinalaisen lääketieteen) hoitomuodot

Akupunktio

Akupunktio on tärkeä kiinalainen hoitomuoto ja auttaa hyvin erilaisissa kiputiloissa ja stimuloi Qin virtausta. Kun Qi-energia virtaa meissä vapaasti, olemme terveitä ja hyvinvoivia. Virtauksen pysähtyminen tai tukkeutuminen aiheuttaa kipua, oireita ja sairautta. Akupunktioneuloilla stimuloidaan kehon energiakanavilla eli meridiaaneilla olevia tiettyjä pisteitä, mikä vapauttaa, harmonisoi ja aktivoi energian virtauksen edistäen tervehtymistä.

Meridiaaneilla sijaitsee 360 akupunktiopistettä, jotka ovat yhteydessä liikuntaelimiin ja kehon energiaan. Länsimaissa akupunktiolla hoidetaan usein vain kiputiloja, mutta oikein käytettynä sillä voidaan hoitaa paljon enemmänkin ja sitä voidaan käyttää hoitona kompleksisiin sairauksiin.

Yksi akupunktiohoitokerta on kuin polkupyörän polkaisu, joka rullaa energiaa liikkeelle. Pitkäaikaisen vaikutuksen eli jatkuvan rullauksen saavuttamiseksi tarvitaan usein useita hoitokertoja.

Klassisen kiinalaisen akupunktion ohella on länsimaissa kehitetty useita akupunktiomuotoja. Näistä hoitomuodoista korva-akupunktio on kokemukseni mukaan tehokas esimerkiksi tuki- liikuntaelinoireiden hoidossa. Modernit tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet akupunktion vaikuttavuuden useissa sairauksissa.

Moksaterapia

Moksaterapiassa akupunktiopisteitä voidaan lämmittää eli kiinalaisen diagnoosin mukaisesti energisoida eri tekniikoita käyttäen.

Kuivakuppaus

Kuppaus on tuttu kansanparannuskeino myös Suomessa, monissa kulttuureissa ja laajasti käytössä Kiinassa. Kuppauksella aiheutetaan rajatulle ihoalueelle alipaine, mikä lisää ihonalaista verenkiertoa. Kun energiakanavat eli meridiaanit tunnetaan tarkkaan, voidaan kuppauksen hoitovaikutus kohdentaa eri elementtialueiden häiriöiden hoidossa.

Tuina

Tuina yhdistelee vaikuttavia hierontaotteita, akupainantaa sekä kiropraktiikkaa. Tuina-hoito on intensiivistä ja vaikuttavaa. Tuinaterapia eroaa länsimaisesta fysioterapiasta ja klassisesta hieronnasta. Kiinalaisen diagnoosin mukainen hoito on yksilöllistä ja kokonaisvaltaista. Terapiassa vapautetaan mm. Qi – energiaa, mikä lievittää kipuja. Akupunktiopisteitä ja kudoksia käsitellään eri tekniikoilla ja selkärangan lukkoja voidaan avata tuinatekniikalla.

Ruokavalio

Kiinalainen ravintoterapia on tärkeä hoitomuoto kiinalaisessa lääketieteessä. Kiinalaiset ovat perinteisesti hyvin terveystietoisia, ja raja sairauksien ennaltaehkäisyn terveiden elämäntapojen  ja sairauksien hoidon välillä on liukuva. Ruoka-aineet ovat mietoja, mutta tärkeitä vaikuttavia aineksia, joilla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa sairauksia.

Ruoka-aineita ei jaotella kaloreiden tai ravintoaineiden mukaan, vaan miten ne vaikuttavat kehossa, eli esim. onko niillä lämmittävä vai viilentävä vaikutus. 5-elementin ravinto-opissa ruoka-aineet jaotellaan elementtien mukaan, ja ruokavaliossa tavoitteena on niiden tasapaino. Tasapainoinen ravinto vahvistaa Qi – energiaa. Ruoka-aineiden vaikutukset voidaan hyödyntää kiinalaisen diagnoosin mukaisella ruokavaliolla muiden terapiamuotojen rinnalla.

Kiinalainen rohdosterapia

Rohdosterapia on Kiinassa yleisin hoitomuoto ja noin 80% kaikista kiinalaisista hoidoista. Kiinalaiset rohdokset ovat pääsääntöisesti yrttejä tai kasviperäisiä aineita, joista valmistetaan tee. Resepti laaditaan yksilöllisesti ja sisältää useita aineita. Näin voidaan korjata energianpuutosta ja palauttaa energian tasapaino, lievittää oireita sekä vahvistaa voimia.

Qigong

Qigong ja taiji ovat tärkeitä itsehoitomenetelmiä. Tässä terapiassa Qi – energiaa työstetään (gong) . Lempeillä, liukuvilla liikkeillä, hengityksellä sekä keskittymällä ylläpidetään, vahvistetaan ja elvytetään Qi – energiaa, mikä edistää terveyttä, vahvistaa kehoa ja tasapainottaa mieltä.  Terveys-Qigong  auttaa esim. selkä-niskaoireisiin, verenpaineeseen, astmaan sekä migreeniin. Se vahvistaa kaikkia tuki- ja liikuntaelimiä sekä vastustuskykyä, joten se soveltuu erityisen hyvin ennaltaehkäisyyn.

Taiji

Taiji on perinteisesti luokiteltu aasialaiseksi kamppailulajiksi. Taiji on myös Qigong – harjoitus joka tehdään liikkeessä ja jossa liukuvilla liikkeillä aktivoidaan ja harmonisoidaan Qi-energiaa.