Diagnoosi

Kiinalainen diagnoosi tehdään perusteellisella haastattelulla, havainnoimalla potilasta yleisesti ja arvioimalla hänen kielensä. Lopuksi tunnustellaan  ranteista pulssit. Näiden pohjalta suunnitellaan hoito, jolla TCM:n mukaisesti pyritään palauttamaan kehon tasapaino.

Koululääketiede ja TCM eivät ole toisiaan poissulkevia vaan täydentävät toisiaan. Kiinalaisella lääketieteellä on oman systeeminsä mukainen diagnoosi ja hoitoa etenkin toiminnallisiin häiriöihin ja oireisiin, joihin koululääketieteen keinoin ei ole ratkaisua.

Esimerkkejä

Niskakipu

“Liukastuin talvella, kaaduin ja löin pääni jäähän. Aamulla niskat olivat niin jumissa, etten saanut päätä nostettua tyynystä. Tiina ehdotti akupunktiohoitoa. Lyhyen kertahoidon jälkeen kipu oli heti poissa ja niskat tuntuivat täysin normaaleilta. Olin ihmeissäni! Suosittelen kokeilemaan – olet hyvissä käsissä!”

-Sanna

Unettomuus
Länsimainen lääketiede löytää harvoin elimellisen syyn unettomuuteen, jolloin lääkkeillä hoidetaan oiretta, eikä aiheuttavaa syytä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan unettomuuteen on useita syitä. Pelkästään esim. Suomen äärimmäiset vuodenajat: pitkä pimeä kaamos, lyhyt valoisa kesä ja etenkin näiden vaihtuminen vaatii elimistöltä paljon. Uni-valverytmin, joka suoraan kytkeytyy valon ja pimeyden vaihteluihin, pitää sopeutua jatkuvasti. Kiinalaisen lääketieteen mukaisella diagnoosilla voidaan määritellä epätasapainon laatu ja sitä korjaavaa hoitoa.

Kuukautiskivut

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/moxibustio-akupistelammitys-auttaa-kuukautiskipuun-yhta-hyvin-kuin-laakkeet/

Ärtyvä paksusuoli- oire.
Vatsa on kipeä, toimii epäsäännöllisesti, turpoilee ja teettää ilmavaivoja. Tuttuja oireita, joiden vuoksi lähes päivittäin hakeudutaan vastaanotolleni. Länsimaisessa lääketieteessä suljetaan pois elimellisiä sairauksia kuten keliakia, imeytymishäiriöt, laktoosi-intoleranssi, tulehdukselliset suolistosairaukset tai kasvaimet. Taustalta ei kuitenkaan välttämättä löydy syytä vaivalle, jota yritetään hallita ruokavalion keinoin.

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta yksi oireisiin vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi  stressi ja liian “kylmä” ruoka. Kiinalaisen lääketieteen mukainen ns. lämmin ruokavalio, rohdokset ja akupunktio voivat tuoda tähän helpotusta.

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/ajan-nena-tukossa/

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/mika-mun-kielessa-on/

Stressi, uupumus
Länsimaisittain stressi on suorittamisen ja palautumisen välinen epätasapaino, mitä voidaan analysoida esimerkiksi FIRST beat mittauksella tai Ourasormuksella. Stressin jatkuessa pitkään hermosto ylivirittyy, mikä aiheuttaa psyykkisiä ja fyysisiä oireita johtaen lopulta uupumiseen. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tämä  epätasapaino voidaan määritellä jo varhain ja jota voidaan tasapainottaa esimerkiksi Taiji/Qigong-harjoitteille, rohdoksilla ja akupunktiohoidolla.

https://akupunktio-qimaja.fi/blogi/akupunktiomoxibustio-krooniseen-vasymysoireyhtymaan/