5 elementtiä

Elämän kiertokulku

Yin ja Yang -vastakkaisvoimien liikettä ja Qin virtausta voi kuvata viiden eri muuntautuvan vaiheen loppumattomana kehänä. Tällä tavoin kaikki elämän ilmiöt syntyvät ja seuraavat toisiaan, kuten luonnossa kevät-kesä-myöhäiskesä-syksy-talvi ja näiden symboleina puu-tuli-maa-metalli-vesi.

Vaiheiden energia:

PUU – Keväällä kaikki herää alkaen kasvaa lämmön ja valon vaikutuksesta: puu kasvaa pituutta, silmu avautuu, lehti puhkeaa kukkaan. Kevät on täynnä dynaamista ylöspäin suuntautuvaa energiaa. Tätä ihmiselämässä vastaa lapsuus ja nuoruus.

TULI – Aurinko on korkeimmillaan säteillen valo ja lämpöä ympärilleen. Kukkaloisto on värikkäimmillään ja kesä parhaimmillaan, kunnes kuumuus polttaa maan, ruohon ja puun. Tätä ihmiselämässä vastaa nuori aikuisuus.

MAA – Poltettu tuhka maatuu mullaksi. Se kerää energiaa kantaakseen hedelmää ja ravitakseen kaiken ympärillään. Tätä ihmiselämässä vastaa kypsä aikuisuus.

METALLI – Metalli vetäytyy ja tiivistyy maan uumenissa. Tätä ihmiselämässä vastaa vanheneva aikuisuus.

VESI – Vesi viilenee talvella, pisaroituu ja muuttuu jääksi. Se varastoituu ja talvehtii kastellakseen keväällä luonnon uuteen kasvuun. Tätä ihmiselämässä vastaa vanhuus.

Kehossa Qi energia virtaa 5 elementin alueiden kehässä sekä vuorovaikutuksessa toisiinsa. TCM (perinteinen kiinalainen lääketiede) diagnoosilla määritellään alueiden ja niiden välinen epätasapaino, minkä mukaan suunnitellaan hoito.